BREAKING NEWS

Wat Zijn De Voordelen Van Lysine Voor Ons Lichaam?

0    Aminozuren  Admin
Wat Zijn De Voordelen Van Lysine Voor Ons Lichaam?
16 mei
8:48

Lysine is een essentieel aminozuur die zeer populair geworden is vanwege zijn voordelen voor onze gezondheid. We vinden lysine terug in veel voedingsmiddelen die hoge hoeveelheden eiwitten bevatten zoals eieren, vis en zuivelproducten. Meer en meer mensen gebruiken lysine supplementen omdat ze een belangrijke rol spelen in het stimuleren van het immuunsysteem. Ze kunnen helpen om koortsblaren te behandelen en kunnen ook helpen het cholesterol verlagen. Stress kunnen ze aanpakken en het atletisch vermogen verbeteren. Lysine is ook belangrijk voor het behoud van gezond haar.

Het lichaam kan zelf geen lysine aanmaken dus de enige manier om dit aminozuur te halen is via de voeding of via het gebruik van supplementen. Heel wat vegetariërs en veganisten kunnen te kampen krijgen met een gebrek aan deze aminozuren omdat granen en andere plantaardige producten slechts kleine hoeveelheden bevatten van deze aminozuren.

Het gebruik van lysine via supplementen is veilig maar kan toch enkele bijwerkingen met zich meebrengen. We kunnen onder meer problemen ondervinden met de spijsvertering wanneer we te hoge hoeveelheden gaan gebruiken. Dat houdt in dat we last kunnen krijgen van maagkrampen, diarree en misselijkheid. Hoewel deze bijwerkingen slechts voorkomen bij het gebruiken van hoge hoeveelheden.

Wat is lysine

Lysine is één van de 9 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om te groeien, om weefsel te herstellen en bij het uitvoeren van lichamelijke functies. Essentiële aminozuren zoals lysine dienen via de voeding te komen of via supplementen.

Hoeveel lysine hebben we nodig per dag?

We kunnen van 1 gram tot 3 gram per dag gebruiken. Deze hoeveelheden worden gezien als veilig voor volwassenen. Een hogere dosis kan nodig zijn om bijvoorbeeld herpes uitbraak te behandelen.

Voeding met lysine

Het is perfect mogelijk om voldoende lysine te halen uit de voeding die we eten. Toch dienen we daarvoor te weten welke voeding hoge hoeveelheden bevatten. Zoals we reeds hebben gezegd bevatten plantaardige voedingsmiddelen lagere hoeveelheden. Het kan dus voor vegetariërs en veganisten moeilijk worden om te zorgen voor een adequate dosis.

  • Gevogelte
  • Kalkoen
  • Vis
  • Rundvlees
  • Varkensvlees
  • Kaas
  • Eieren
  • Noten
  • Zaden

Voordelen van lysine voor onze gezondheid

We gaan even kijken wat lysine kan doen voor onze gezondheid. Het wordt voornamelijk gebruikt via supplementen in hogere hoeveelheden om bijvoorbeeld acne, koortsblaren, herpes en andere problemen tegen te gaan. Het kan ook het atletisch vermogen verbeteren.

Koortsblaren

Lysine is misschien wel het beste supplement om koortsblaren of koortsblaasjes te behandelen. Koortsblaren ontstaan door het herpes virus en dit virus zorgt voor een groepje pijnlijke blaasjes rondom de mond. Deze blaasjes vullen zich met vocht en barsten daarna open.

Een onderzoek heeft aangetoond dat lysine kan helpen om het herpes virus te behandelen en de koortsblaasjes te doen verdwijnen. Dit kan binnen de drie dagen. Lysine heeft ook de symptomen van koortsblaren bij de helft van de deelnemers voorgoed kunnen doen verdwijnen.

Herpes

Lysine kan gebruikt worden om herpes uitbraken te behandelen. Dit zijn niet alleen koortsblaasjes. Herpes kan namelijk ook voorkomen op de geslachtsdelen. Het kan spierpijn veroorzaken en enorme pijn tijdens het plassen doen ontstaan.

Een onderzoek heeft aangetoond dat lysine supplementen kunnen helpen bij de behandeling van verschillende herpes infecties. De onderzoekers stelden vast dat binnen de  5 dagen alle symptomen van herpes verdwenen waren.

Het gebruik van minstens 1 gram lysine per dag kan ervoor zorgen dat er geen herpes uitbraken meer ontstaan.

Gordelroos

Lysine kan ook helpen bij het behandelen en het voorkomen van gordelroos. Deze pijnlijke aandoening wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus en is nauw verwant aan het herpes virus. Gordelroos veroorzaakt een pijnlijke jeuk aan de huid en vormt rode plekken en kleine wonden. Lysine kan helpen om deze beschadigde cellen te herstellen en behandelt op die manier de symptomen van gordelroos.

De effectiviteit van het aminozuur tegen gordelroos heeft men kunnen aantonen via een onderzoek waarbij men heeft vastgesteld dat het gebruik van lysine ervoor kon zorgen dat het virus niet kan verder ontwikkelen. Men vond ook hoeveelheden van dit aminozuur terug in de gerepareerde cellen.

Verbetert het fysieke vermogen

Wanneer we het aminozuur gebruiken in combinatie met arginine kunnen we het atletisch vermogen sterk verbeteren. Veel atleten en bodybuilders gebruiken lysine en arginine samen om het groeihormoon te stimuleren en de spieren sneller te laten herstellen na de krachttraining.

De reden waarom lysine het atletisch vermogen kan verhogen komt doordat ze vetzuren kunnen omzetten in energie en een essentieel aminozuur vormen voor de nodige groei van de spieren.

Het gebruik van 1.200 mg lysine en 1.200 mg arginine kon ervoor zorgen dat het groeihormoon 8 keer hoger werd.

Acne bestrijden

Supplementen kunnen helpen om acne te bestrijden. Er zijn echter geen wetenschappelijke studies die deze effecten kunnen aantonen. Maar veel mensen met acne hebben kunnen vaststellen dat het aminozuur de symptomen sterk doet verbeteren.

De reden waarom lysine kan helpen bij acne komt doordat het aminozuur zal helpen de huid te herstellen op een natuurlijke manier. Het speelt een zeer belangrijke rol in de vorming van collageen. En collageen is nodig om de huid soepel te houden en te beschermen tegen eventuele schade.

Haaruitval

Voldoende lysine via onze voeding of via supplementen kan ervoor zorgen dat we haaruitval op een natuurlijke manier kunnen voorkomen. Gezond haar heeft de nodige hoeveelheid aminozuren nodig om te groeien en om zijn kracht te behouden. Een gebrek aan deze aminozuren staat in nauw verband met haaruitval bij dames.

Een onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen met een gebrek aan deze aminozuren te maken krijgen met haarverdunning. Een supplement in combinatie met ijzer kon deze effecten omkeren en ervoor zorgen dat de haren terug mooi en dik werden.

Het is echter niet de enige stof die in verband wordt gebracht met haaruitval. Vitamine D, biotine, saw palmetto, b12, ijzer en ginkgo kunnen allemaal helpen bij het bestrijden van haaruitval.

Stress bestrijden

Stress kan het lichaam beïnvloeden op een negatieve manier. We kunnen niet altijd de oorzaak van stress aanpakken. Er zijn heel wat kruiden die kunnen helpen bij het bestrijden van stress zoals ashwagandha, rhodiola en ginseng. Maar ook dit aminozuur kan helpen bij het behandelen van stress en op die manier de gemoedstoestand en levenskwaliteit verbeteren.

Een onderzoek uit Japan heeft aangetoond dat het aminozuur in combinatie met arginine in staat is om stress te verlagen bij gezonde mensen. De onderzoekers gaven 2.600 mg per dag van beide aminozuren aan de deelnemers. Men kon vaststellen dat na een week de hoeveelheid stress en dus ook cortisol sterk waren gedaald.

Andere onderzoeken hebben kunnen aantonen dat het aminozuur even krachtig kan zijn als diazepam. (bron)

Cholesterol verlagen

Het verlagen van cholesterol is van belang om geen risico te vormen voor aderverkalking. Dit wanneer het LDL te hoog is en het HDL te laag is natuurlijk.

Het aminozuur heeft aangetoond dat het bij mensen met hoog cholesterol ervoor kan zorgen dat het cholesterol gaat dalen. Het zal op die manier ook vermijden dat er cholesterol wordt opgebouwd in de bloedvaten en vormt daarmee een bescherming tegen aderverkalking of atherosclerose.

Diabetes type 2

Een andere manier waarop lysine kan helpen om onze gezondheid te verbeteren is door het verlagen van symptomen van diabetes. Lysine heeft een positief effect op de bloedsuikerwaarden en kan daardoor samen met andere enzymen helpen om de schadelijke effecten van teveel suiker in het bloed te bestrijden.

Alzheimer

Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat lysine kan helpen bij het voorkomen van alzheimer.

Onderzoekers hebben ontdekt dat heet HSV-1 virus in verband staat met dementie. Dit zou kunnen één van de belangrijkste factoren zijn die bijdraagt tot de uiteindelijke ontwikkeling van de ziekte. Tegenwoordig heeft men nog geen echte daadwerkelijke link kunnen leggen tussen lysine en het vermijden van alzheimer. Toch hebben onderzoekers vastgesteld dat adequate dosissen van deze aminozuren kunnen helpen om de verdere ontwikkeling van de ziekte tegen te gaan.

Bijwerkingen van lysine

Lysine supplementen kunnen gezien worden als veilig zolang we geen enorme hoeveelheden gaan gebruiken. We moeten ook weten dat lysine reeds aanwezig is in verschillende voedingsmiddelen die we misschien wel eten.  Een gebrek aan deze aminozuren komt weinig voor bij mensen die voldoende vlees eten. En een overdosis is moeilijk te halen en komt nauwelijks voor.

Bijwerkingen die kunnen optreden bij een te hoge hoeveelheid zijn diarree, misselijkheid en buikpijn. Lysine kan er wel voor zorgen dat er meer calcium wordt opgenomen in het lichaam. Dus wanneer we hoge hoeveelheden calcium eten dienen we rekening te houden met eventuele galstenen of nierstenen. Ook mensen met leverproblemen of nierproblemen praten beter eerst met een arts vooraleer ze supplementen gaan gebruiken.

« »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code