BREAKING NEWS

Wat zijn de voordelen van methionine op ons lichaam?

0    Aminozuren  Admin
Wat zijn de voordelen van methionine op ons lichaam?
17 mei
8:17

Methionine gebruiken kan in sommige gevallen helpen om het lichaam sterker te maken tegen bepaalde situaties. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden.

Wat is methionine?

Methionine is één van de essentiële aminozuren. In het lichaam wordt het gerefereerd als L-Methionine. Dit aminozuur is vooral van cruciaal belang bij de aanmaak van bepaalde dingen in het lichaam. Zoals creatine, bloedvaten maar ook taurine en cysteïne. Dat zijn twee andere aminozuren. Methionine speelt daarnaast ook een belangrijke rol in het aanmaken van kraakbeen. Het is dus belangrijk dat we zorgen voor een adequate hoeveelheid van dit aminozuur om het normaal functioneren van het lichaam te bevorderen en om het herstelproces te versnellen.

Naarmate we ouder worden maken we minder en minder aminozuren aan. Dus zullen we bij het ouder worden ook minder opnemen uit onze voeding. Toch is teveel van dit aminozuur ook niet gunstig. Een te hoge hoeveelheid kan gevaarlijk zijn. Onder meer kanker wordt in verband gebracht met te hoge hoeveelheden methionine.

Voeding met methionine

Wanneer we de hoeveelheden van dit aminozuur willen verhogen in het lichaam kunnen we volgende voedingsmiddelen eten.

 • Wit van ei
 • Gevogelte
 • Vis
 • Sesamzaad
 • Brazilnoten
 • Varkensvlees
 • Haver
 • Schaaldieren
 • Kaas

Deze voedingsmiddelen bevatten relatief gezonde hoeveelheden van het aminozuur. Dat betekent dat het niet zo moeilijk is om via de voeding voldoende hoeveelheden in te nemen. Toch kunnen we bij een ernstig gebrek aan dit aminozuur, ook supplementen gebruiken.

Voordelen van methionine

De belangrijkste voordelen zijn:

 • Infecties aan de urinewegen verhelpen
 • Gifstoffen uit het lichaam halen
 • Beenderen sterker maken
 • Parkinson
 • Immuunsysteem versterken
 • Darmkanker
 • Afvallen

Parkinson

Een gebrek aan methionine staat in verband met de ontwikkeling van Parkinson. Om ervoor te zorgen dat we voldoende van dit aminozuur innemen via de voeding kunnen de effecten van veroudering in de neuronen helpen bestrijden. Het gebruiken van extra methionine kan het verloop van Parkinson ook gaan vertragen. (bron)

Gewicht verliezen

We hebben nog nooit zoveel mensen met overgewicht gehad op deze wereld. Dat komt grotendeels door onze drukke levensstijl. We nemen te weinig tijd voor onszelf, voor ons lichaam en om te ontspannen. Methionine kan hierbij helpen omdat het één van de belangrijkste ingrediënten is voor de aanmaak van creatine. Dat zal de aanmaak van spierweefsel helpen bevorderen waardoor er ook minder vet zal worden opgeslagen. Meer spiermassa zal ervoor zorgen dat het metabolisme versneld wordt, waardoor er meer calorieën kunnen verbrand worden.

Beenderen versterken

Heel wat sportmensen gebruiken dit aminozuur omdat het kan helpen in het versterken van de beenderen. Het kan ook helpen om meer kracht te hebben. Deze factoren zijn van groot belang voor sportmensen en vooral ook voor krachtsporters. Wanneer we te maken hebben met blessures zal het herstel versneld worden.

Immuunsysteem versterken

Men heeft kunnen vaststellen dat hogere hoeveelheden methionine in het lichaam automatisch zorgen voor hogere hoeveelheden andere aminozuren in het lichaam. Vooral dan ook omdat methionine verantwoordelijk is voor de aanmaak van andere aminozuren. Veel van de aminozuren die op die manier ook verhoogd worden zijn van groot belang voor het immuunsysteem. Methionine is daarom de precursor van bepaalde aminozuren die het immuunsysteem versterken. En kunnen op die manier instaan voor het herstel en de verdediging van het lichaam.

Infecties aan de urinewegen

Methionine kan het lichaam zuurder maken. Dat betekent dat de urine ook zuurder zal worden. In deze omgeving is het moeilijker voor bacteriën om te overleven. Om die reden kunnen we zien dat vrouwen minder last hebben van blaasontstekingen wanneer deze aminozuren aanwezig zijn.

Gifstoffen

Methionine kan helpen om de lever te stimuleren. Op die manier kunnen er meer gifstoffen uit het lichaam gehaald worden. Het zou ook helpen om de symptomen van leverziekte tegen te gaan.

Darmkanker

Onderzoek heeft aangetoond dat de effecten van methionine bescherming kunnen bieden tegen kanker. Hogere hoeveelheden aminozuren zullen ervoor zorgen dat het lichaam voldoende antioxidanten kan vormen in het lichaam. Waaronder glutathione bijvoorbeeld. Het gebruiken van methionine kan dus een preventieve werking hebben bij de ontwikkeling van chronische ziekten.

Hoe moeten we methionine gebruiken

Het belangrijkste wat we moeten weten wanneer we deze aminozuren uit de voeding willen halen is dat ze niet lang tegen warmte kunnen. Wanneer ze gedurende een lange periode aan warmte worden blootgesteld zullen ze niet langer werkzaam zijn.

De aanbevolen dosis bedraagt 500 mg per dag. Deze aminozuren bevinden zich ook vaak in een aminosupplement.

Bijwerkingen

Het is belangrijk dat we de juiste balans hanteren tussen de vele verschillende aminozuren in het lichaam. Teveel of te weinig kan uiteindelijk problemen veroorzaken in het lichaam.

Teveel van dit aminozuur gebruiken verhoogt het risico op:

 • Slechte adem
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Leverziekte
 • Constipatie

 

«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code